Gehoorbescherming is onderdeel van het dagelijks leven in werkomgevingen in de maakindustrie. Oorkappen zijn bijzonder geschikt voor veelvuldig aan- en uittrekken. Oordoppen worden continu gebruikt en oorbeschermers met een beugel of riem verhogen het draagcomfort.
Zodra de werknemer blijvend wordt blootgesteld aan geluid dat de triggergrens van 80 dB (geluidsdrukpiek 135 dB) overschrijdt, moet de werkgever gehoorbescherming verstrekken. Als het geluid op de werkplek de bovenste triggerwaarde van 85 dB overschrijdt, is het zelfs verplicht gehoorbescherming te dragen. Gereedschappen en machines die veel worden gebruikt in de productie, zoals lasbranders of draaibanken, ontwikkelen al dergelijke geluidsoverlast. Wat moet persoonlijke gehoorbescherming doen? Eerst en vooral moet elk risico voor het gehoor worden geëlimineerd of tot een minimum worden beperkt.
In het dagelijks leven worden we al blootgesteld aan een groot aantal geluidsoverlast. Zelfs ogenschijnlijk kleine bronnen veroorzaken merkbare stress op de werkvloer. Al bij 85 dB spreekt men van een gevaar. Voor alle geluiden boven 120 dB is de pijngrens al bereikt.
Oorbeschermers en oordopjes zijn standaard geworden in de dagelijkse praktijk. Als gehoorbescherming vaak moet worden aan- en uitgetrokken, zijn oorkappen geschikt. Oordopjes maken indruk met hun hoge comfort en maximale isolatievermogen en hebben de voorkeur wanneer er constant geluid is. Er zijn echter medewerkers die geen oordopjes kunnen dragen vanwege materiaalonverenigbaarheden of te smalle gehoorgangen. Hier moeten oorkappen voor in de plaats worden gebruikt.
Bel ons of mail naar info@denios.be en wij helpen u graag verder.