DENIOS B.V
Atealaan 34A
2200 Herentals

Tel.: ++32 312 00 87
E-Mail: info@denios.be
Internet: www.denios.be

ATEX-etikettering - normen en zone-indeling in detail uitgelegd

Werkt uw bedrijf met ontvlambare of explosieve stoffen? Dan informeert de ATEX-etikettering van uw apparatuur u over beschermingsconcepten, toepassingen, apparatuurgroepen en temperatuurklassen. Het doel van explosiebeschermingsetikettering is het verminderen van gevaren en het waarborgen van de bescherming en veiligheid van werknemers die apparatuur en beveiligingssystemen gebruiken op plaatsen waar ontploffingsgevaar kan heersen. Dit artikel geeft een uitgebreid overzicht van de ATEX-richtlijnen, zoneclassificaties en certificeringen.

ATEX-etikettering: een korte en compacte uitleg

  • ATEX (afkorting voor de Franse term voor potentieel explosieve atmosferen “atmosphères explosibles”) omvat twee EU-richtlijnen op het gebied van explosiebeveiliging: de Operationele Richtlijn 1999/92/EG (ATEX 137) voor gezondheid en veiligheid op het werk en de Productrichtlijn 2014/34/EU (ATEX 114) voor productnormen in potentieel explosieve atmosferen.

  • Fabrikanten moeten apparaten en systemen die worden gebruikt op plaatsen waar ontploffingsgevaar kan heersen, laten certificeren in overeenstemming met de ATEX-productrichtlijn en dienovereenkomstig labelen.

  • Werkgevers zijn volgens de ATEX-bedrijfsrichtlijn verplicht om veiligheidsmaatregelen en documentatie over explosiebeveiliging op te stellen.

  • De indeling in ATEX-zones en apparaatcategorieën bepaalt de veiligheidseisen.

  • Bedrijven moeten de ATEX-richtlijnen implementeren, personeel opleiden en veiligheidscontroles uitvoeren.

Basisprincipes van de ATEX-richtlijnen

De ATEX-richtlijnen voor explosieveiligheid zijn gebaseerd op twee hoofdrichtlijnen - de ATEX Bedrijfsrichtlijn 1999/92/EG (“ATEX 137”) en de ATEX Productrichtlijn 2014/34/EU (“ATEX 114”). Deze twee richtlijnen zijn gericht op fabrikanten, bedieners en gebruikers van apparaten of beveiligingssystemen die worden gebruikt op plaatsen waar ontploffingsgevaar kan heersen. Het doel van de richtlijnen is het voorkomen van explosieongevallen in bedrijven. Preventieve bescherming tegen explosies is alleen mogelijk als bronnen van gevaar of ontstekingsgevaar tijdig worden herkend en er passende voorzorgsmaatregelen worden genomen.

  • De ATEX productrichtlijn bepaalt dat apparaten, componenten en beveiligingssystemen die bedoeld zijn voor gebruik op plaatsen waar ontploffingsgevaar kan heersen, alleen verkocht of op de markt gebracht mogen worden als ze voldoen aan de specifieke vereisten van deze richtlijn. Dit om ervoor te zorgen dat ze onder normale bedrijfsomstandigheden geen explosies veroorzaken. Daartoe moeten deze producten een zogenaamde conformiteitsbeoordelingsprocedure doorlopen. Het primaire doel is om apparatuur, gebruikers, machinebedieners en andere werknemers te beschermen. De ATEX-productrichtlijn is relevant voor fabrikanten van explosieveilige apparaten. Deze EU-richtlijn is omgezet in nationale wetgeving door de Verordening explosieveiligheidsproducten.

Een "apparaat ” omvat machines, apparatuur, stationaire of mobiele toestellen, bedienings- en uitrustingsonderdelen en waarschuwings- en preventiesystemen. Deze zijn bedoeld om afzonderlijk of in combinatie te worden gebruikt om energie op te wekken, over te brengen, op te slaan, te meten, te regelen en om te zetten en om materialen te verwerken. Ze hebben ook potentiële ontstekingsbronnen die een explosie kunnen veroorzaken.

"Onderdelen ” zijn onderdelen die nodig zijn voor de veilige werking van apparaten en beveiligingssystemen. Ze vervullen echter zelf geen onafhankelijke functie.

  • De Europese ATEX-richtlijn is in de eerste plaats gericht op werkgevers en exploitanten van installaties. Het definieert minimumeisen voor het verbeteren van de gezondheid en veiligheid van werknemers die gevaar kunnen lopen door het werken in een potentieel explosieve atmosfeer. Werkgevers moeten een explosieveiligheidsdocument opstellen als onderdeel van een risicobeoordeling en basisbeschermingsmaatregelen nemen om de vorming van een explosieve atmosfeer te voorkomen, het ontstaan van effectieve ontstekingsbronnen te vermijden of de gevolgen van een mogelijke explosie tot een ongevaarlijk niveau te beperken. Deze EU-richtlijn is omgezet in nationale wetgeving door de verordening inzake industriële veiligheid en gezondheid (BetrSichV) en de verordening inzake gevaarlijke stoffen (GefStoffV).

Het belangrijkste verschil tussen de twee richtlijnen ligt in het toepassingsgebied: terwijl de ATEX-bedrijfsrichtlijn de veiligheid en bescherming van werknemers op plaatsen waar ontploffingsgevaar kan heersen regelt, specificeert de ATEX-productrichtlijn gezondheids- en veiligheidsvoorschriften voor het ontwerp en de bouw van apparaten en beveiligingssystemen die bedoeld zijn voor gebruik op plaatsen waar ontploffingsgevaar kan heersen.

Productrichtlijn 2014/34/EU Bedrijfsrichtlijn 1999/94/EG
Eisen voor fabrikanten van producten Vereisten voor werkgevers en systeembeheerders
ATEX-categorisatie ATEX zone categorisatie
Risico's en ontstekingsbronnen van apparaten worden geanalyseerd Gevaarlijke gebieden in werkgebieden worden geanalyseerd
Conformiteitsverklaring Explosieveiligheidsdocument
i

De ATEX-richtlijn 2014/34/EU gaat vergezeld van een ATEX-gids die dient als oriëntatiehulp voor alle partijen die betrokken zijn bij apparaten en beveiligingssystemen op plaatsen waar ontploffingsgevaar kan heersen. Het is echter geen juridisch bindend document, maar dient slechts als ondersteuning en oriëntatie voor de implementatie van de Europese vereisten. De ATEX-gids kan in het Engels worden gedownload van de website van de Europese Unie.

Overigens kan het niet naleven van de ATEX-richtlijnen ernstige gevolgen hebben voor werkgevers, waaronder juridische sancties en boetes. Deze gevolgen zijn afhankelijk van de specifieke wet- en regelgeving van de afzonderlijke EU-lidstaten.

Samenvattend kan worden gesteld dat de ATEX-richtlijnen van fundamenteel belang zijn voor operationele explosiebeveiliging. En wel om de volgende redenen:

  • Veiligheid in omgevingen met ontploffingsgevaar

  • Standaardisatie van producten die worden gebruikt in omgevingen met ontploffingsgevaar

  • Vrij verkeer van goederen binnen de Europese Unie

  • Bescherming van arbeidskrachten

Wat zijn potentieel explosieve atmosferen?

Potentieel explosieve atmosferen (Ex-gebieden) zijn gebieden waar een gevaarlijke explosieve atmosfeer kan voorkomen. Een explosieve atmosfeer is een mengsel van lucht en brandbare gassen, dampen, nevels of stof. De explosieve atmosfeer wordt alleen als gevaarlijk beschouwd als deze in gevaarlijke hoeveelheden aanwezig is. Deze potentieel explosieve atmosferen en gevaarlijke zones komen vooral voor in de olie-, gas- en petrochemische industrie, bij tankstations en in de chemische industrie.

De ATEX-richtlijn bepaalt dat deze gebieden worden onderverdeeld in verschillende categorieën, afhankelijk van het explosiegevaar. Deze categorieën zijn onderverdeeld in drie ATEX-zones of explosiebeschermingszones. Deze zone-indeling helpt om de gebieden te identificeren waar een explosieve atmosfeer kan voorkomen en om te bepalen welke apparaten geschikt zijn voor deze potentieel explosieve gebieden.

Alleen geschikte ATEX-gecertificeerde apparatuur mag in deze zones worden gebruikt om maximale veiligheid te bereiken en het explosiegevaar te minimaliseren. Deze zones kunnen niet alleen ruimtelijke gebieden binnen een bedrijf zijn, maar ook gebieden binnen een systeem. Zones waarin een explosieve atmosfeer kan voorkomen, worden aangeduid met gele driehoekige waarschuwingsborden met de letters EX.

Zones worden gecategoriseerd op basis van de mate van gevaar die ze vormen en houden rekening met de frequentie en duur van het voorkomen van een gevaarlijke explosieve atmosfeer. Er zijn twee hoofdtypen zones: gas Ex-zones (0, 1, 2) en stof Ex-zones (20, 21, 22). De onderverdeling is als volgt:

  • Zone 0/20: In deze zone is een explosieve atmosfeer voortdurend, gedurende lange perioden of vaak aanwezig.

  • Zone 1/21: In deze zone komt tijdens normaal bedrijf af en toe een explosieve atmosfeer voor.

  • Zone 2/22: Tijdens normaal bedrijf komt een gevaarlijke explosieve atmosfeer zelden en dan nog slechts kort voor.

Explosieve atmosfeer Brandbare gassen Brandbare stoffen
Voortdurend aanwezig of aanwezig voor langere perioden (meer dan 1000 uur per jaar) Zone 0 Zone 20
Af en toe aanwezig (meer dan 10 en minder dan 1000 uur per jaar) Zone 1 Zone 21
Slechts korte tijd beschikbaar (minder dan 10 uur per jaar) Zone 2 Zone 22

Categorie 1-apparaten bieden het hoogste veiligheidsniveau en kunnen in alle zones worden gebruikt, inclusief de meest explosiegevaarlijke zones 0 en 20.

Apparaatcategorie Gebruik in
1 Zone 0, 1, 2, 20, 21 of 22
2 Zone 1, 2, 21 of 22
3 Zone 2 of 22

De definitie van ATEX-zones vereist een grondig onderzoek van de productiefaciliteiten en moet worden uitgevoerd door gespecialiseerd personeel om het werkgebied veilig en op de juiste manier in te richten. Nauwkeurige classificatie en etikettering van de Ex-zones en de juiste selectie van de apparatuurcategorie in overeenstemming met de veiligheidsvereisten zijn van cruciaal belang om de veiligheid te handhaven en het explosierisico te verminderen.

Etikettering van ATEX-apparaten

Volgens de ATEX-richtlijn moet de volgende minimuminformatie worden vermeld op elk apparaat, beveiligingssysteem en installatie die in een potentieel explosieve omgeving worden gebruikt.

  • Naam, geregistreerde handelsnaam of geregistreerd handelsmerk en adres van de fabrikant

  • CE-markering en nummer van de betrokken aangemelde instantie

  • Aanduiding van de serie en het type

  • Het partij- of serienummer, indien van toepassing

  • Het bouwjaar

  • Het explosieveiligheidsmerkteken, gevolgd door het merkteken ter identificatie van de apparatengroep en -categorie

Het volgende voorbeeld toont de etikettering voor explosiebescherming van apparatuur in atmosferen die gas en stof bevatten:

Het hexagonaal omkaderde EX-symbool wordt gevolgd door symboolgroepen die apparaten beschrijven voor gebruik in explosiegevaarlijke omgevingen.

De ATEX-richtlijn deelt producten in twee apparaatgroepen in, afhankelijk van het toepassingsgebied.

Apparaatgroep Voor gebruik in
I Mijnen (boven en onder de grond)
II Alle andere potentieel explosieve atmosferen (niet mijnbouw)

Binnen de groepen I en II zijn er verdere onderverdelingen in apparaatcategorieën (M1 en M2 voor groep I en 1, 2, 3 voor groep II) waarin de apparatuur van de fabrikant moet worden ingedeeld. Hoe waarschijnlijker het is dat er een explosieve atmosfeer ontstaat, des te hoger zijn de veiligheidseisen voor de gebruikte apparatuur.

De volgende tabel toont de ontstekingsgevaren voor apparaatgroep II. Een apparaat in apparaatcategorie 1 moet bijvoorbeeld een zeer hoog veiligheidsniveau hebben en is bedoeld voor gebieden waar “voortdurend of gedurende lange perioden of vaak” een explosieve atmosfeer aanwezig is. Het vereiste veiligheidsniveau moet ook worden gegarandeerd door het apparaat in het geval van storingen die zelden voorkomen.

Apparaatcategorie Vermijden van effectieve ontstekingsbronnen Beveiligingsniveau Kan worden gebruikt in zones Aanwezigheid van explosieve atmosferen
3 In normaal bedrijf normaal 2 22 Zeldzaam en kortdurend
2 Zelfs bij normale storingen hoog 1, 2 21, 22 af en toe
1 Zelfs in het geval van zeldzame storingen zeer hoog 0, 1, 2 20, 21, 22 langdurig, permanent of frequent

De labelling van de producten (G voor gas, D voor stof, GD voor beide) geeft hun geschiktheid voor bepaalde potentieel explosieve atmosferen aan. De zones worden gedefinieerd in overeenstemming met ATEX-richtlijn 137 en toegewezen aan de groepen/categorieën.

Als het ontstaan van een gevaarlijke explosieve atmosfeer niet kan worden voorkomen met primaire explosiebeschermingsmaatregelen, moeten secundaire beschermingsmaatregelen worden genomen om ontsteking van explosieve atmosferen op verschillende manieren te voorkomen. Het type bescherming classificeert verschillende technische maatregelen die ervoor zorgen dat er geen ontstekingsbronnen op een apparaat of tijdens de werking ervan voorkomen. In de ATEX-etikettering wordt dit aangegeven met bepaalde letters.

Een voorbeeld is de letter Ex 'i', die staat voor de intrinsieke veiligheid van elektrische apparatuur. Bij dit type beveiliging wordt de stroom- en spanningstoevoer zodanig beperkt dat er onvoldoende ontstekingsenergie is voor een explosief mengsel.

Andere typen beveiliging voor elektrische apparatuur in een gasatmosfeer:

  • Drukvaste behuizing: Ex d

  • Verhoogde veiligheid: Ex e

  • Omhulling onder druk: Ex p

  • Olie-inkapseling: Ex o

  • Inkapseling: Ex m

  • Zandinsluiting: Ex q

  • Beschermingstype voor Zone 2: Ex n

  • Speciale beschermingswijze: Ex s

Gassen worden op basis van hun ontvlambaarheid en hun ontstekingsdoordringbaarheid ingedeeld in explosiegroepen. Het gevaar van de gassen neemt toe van groep IIA tot IIC.

Explosiegroep (gas) Voorbeeld voor gas
I Methaan
IIA Propaan
IIB Ethyleen
IIC Waterstof

Het EPL (Equipment Protection Level ) volgt aan het einde van de etikettering. Het beschermingsniveau van de apparatuur resulteert uit de waarschijnlijkheid dat een apparaat een ontstekingsbron wordt. Volgens IEC 60079-0 wordt apparatuur voor plaatsen waar ontploffingsgevaar kan heersen, ingedeeld in drie beschermingsniveaus. De volgende tabel vergelijkt de verschillende EPL's met de bijbehorende apparaatcategorieën.

Gassen, dampen en nevel

Apparaatcategorie Beschermingsniveau EPL Beveiligingsniveau Kan worden gebruikt in zones
1G Ga zeer hoog 0, 1, 2
2G Gb hoog 1, 2
3G Gc normaal 2

Stof

Apparaatcategorie Beschermingsniveau EPL Beveiligingsniveau Kan worden gebruikt in zones
1D Da zeer hoog 20, 21, 22
2D Db hoog 21, 22
3D Dc normaal 22

Mijnbouwwerken met risico op mijngas

Apparaatcategorie Beschermingsniveau EPL Beveiligingsniveau Kan worden gebruikt in zones
M1 Ma zeer hoog Blijven werken in een explosieve omgeving
M2 Mb hoog Uitschakelen met ex-sfeer

Daarnaast definieert de richtlijn temperatuurklassen voor gassen (T1 tot T6) en specificeert ze maximale oppervlaktetemperaturen en ontstekingstemperatuurbereiken. Apparaten mogen alleen worden gebruikt in een potentieel explosieve atmosfeer als hun maximale oppervlaktetemperatuur lager is dan de ontstekingstemperatuur van het omringende explosieve mengsel.

Temperatuurklasse Toegestane maximale oppervlaktetemperatuur Ontstekingstemperatuurbereik van gas-luchtmengsels
T1 450 °C >450 °C
T2 300 °C 300-450 °C
T3 200 °C 200-300 °C
T4 135 °C 135-200 °C
T5 100 °C 100-135 °C
T6 85 °C 85-100 °C

Bij DENIOS zijn alle producten die geschikt zijn voor gevaarlijke gebieden als zodanig gelabeld in de online shop en hebben ze een geldige ATEX-certificering.

Vloeistofzuigers: voorbeeld van ATEX-etikettering

PressOut ATEX vloeistofafzuiger in de online shop

  • Ex-labeling: Ex II 2 D Ex h IIIB T135°C Db X

  • Ex: Het apparaat is geschikt voor gebruik in een potentieel explosieve omgeving.

  • II: Het apparaat is bedoeld voor gebruik in gebieden buiten de mijnbouwindustrie.

  • 2: Het apparaat is geschikt voor gebruik in zones waar af en toe een explosieve atmosfeer kan voorkomen.

  • D: Het apparaat is speciaal ontworpen voor gebruik in gebieden met gevaar voor stofexplosie.

  • Ex h: Geeft de soort explosiebeveiliging aan, in dit geval in algemene termen.

  • IIIB: Apparaatgroep IIIB is geschikt voor niet-geleidend stof.

  • T135°C: De oppervlaktetemperatuur van het apparaat zal 135°C niet overschrijden, wat belangrijk is om ontsteking van stofwolken te voorkomen.

  • Db: Geeft aan dat het apparaat geschikt is voor gebruik in Zone 21 (incidentele aanwezigheid van brandbaar stof).

  • X: Kan wijzen op speciale voorwaarden voor veilig gebruik, die nader worden toegelicht in de documentatie van het apparaat.

Checklist - Selectie van explosieveilige apparaten

Bij het selecteren van geschikte apparaten voor gebruik in omgevingen met explosiegevaar moeten veiligheidsdeskundigen in bedrijven op bepaalde kenmerken letten:

  • Aanwezigheid van het explosiebeschermingsmerk.

  • Geschiktheid van de gespecificeerde apparaatgroep voor het beoogde toepassingsgebied.

  • Geschiktheid van de gespecificeerde apparaatcategorie voor gebruik in de gedefinieerde zones.

  • Naleving van de maximaal toelaatbare oppervlaktetemperatuur van het apparaat, die altijd lager moet zijn dan de ontstekingstemperatuur van het betreffende gas of damp-luchtmengsel.

  • Rekening houden met speciale vereisten of omstandigheden.

ATEX-certificering: noodzaak en proces

Elk systeem, apparaat of machine dat een ontstekingsbron kan zijn en zo een explosie kan veroorzaken, moet door de fabrikant worden gecertificeerd als een ATEX-product. Ontstekingsbronnen zijn onder andere hete oppervlakken, hete gassen, mechanisch gegenereerde vonken, wrijvingswarmte, elektromagnetische velden, optische straling, exotherme reacties en blikseminslag.

Hier volgt een overzicht van de producten waarvoor ATEX-certificering vereist is:

  • Elektrische apparatuur: dit omvat alle soorten elektrische apparatuur met ontstekingsbeveiliging zoals schakelaars, verlichtingsapparatuur, sensoren, elektromotoren en andere elektrische componenten die worden gebruikt in een potentieel explosieve omgeving.

  • Mechanische apparaten: Naast elektrische apparatuur valt ook mechanische apparatuur die wordt gebruikt in een potentieel explosieve omgeving onder de ATEX-certificering. Dit omvat mechanisch gereedschap, pompen, kleppen, containers en andere mechanische apparaten.

  • Mobiele apparaten: Mobiele elektronische apparaten zoals tablet-pc's, handcomputers en soortgelijke apparaten die worden gebruikt in explosiegevaarlijke omgevingen moeten ook ATEX-gecertificeerd zijn om de veiligheid te waarborgen.

  • Meet- en regeltechniek: Meet- en regeltechnische apparaten die worden gebruikt in explosiegevaarlijke omgevingen, zoals sensoren, meetapparatuur en regelsystemen, moeten ook een ATEX-certificaat hebben.

Producten met Ex-goedkeuring zijn voorzien van een speciaal Ex-beschermingslabel en zijn cruciaal voor de veiligheid in explosiegevaarlijke omgevingen.

  • Om een ATEX-certificering te krijgen, moeten fabrikanten voldoen aan verschillende criteria, die kunnen variëren afhankelijk van het apparaattype en de gebruiksomgeving. De vereisten voor ATEX-certificering zijn over het algemeen als volgt:

    • Conformiteitsbeoordelingsprocedure: De fabrikant moet een conformiteitsbeoordelingsprocedure uitvoeren in overeenstemming met de relevante regelgeving, normen en richtlijnen. Dit is een cruciale stap voor het verkrijgen van ATEX-certificering in overeenstemming met de ATEX-productrichtlijnen.

    • Certificeringsprocedure: Afhankelijk van de zone waarin het product moet worden gebruikt en de ATEX-apparaatcategorie, moet een geschikte certificeringsprocedure worden geselecteerd. Deze procedure maakt deel uit van de algemene conformiteitsbeoordelingsprocedure.

    • Beoordeling van ontstekingsgevaren: De fabrikant is verplicht om een beoordeling uit te voeren van de ontstekingsgevaren die de apparatuur met zich meebrengt. Dit omvat de identificatie en beoordeling van potentiële ontstekingsbronnen.

    • Categorisering: Na de beoordeling van de ontstekingsgevaren deelt de fabrikant het apparaat in vooraf gedefinieerde categorieën in volgens de specifieke vereisten van de ATEX-richtlijnen.

Alleen een geautoriseerde externe instantie mag een ATEX-certificaat afgeven. Deze instantie is specifiek verantwoordelijk voor het testen en certificeren van producten in overeenstemming met de vereisten van de ATEX-richtlijn. De certificatie-instelling voert de nodige tests uit en ondersteunt het bedrijf bij de formaliteiten in verband met de ATEX-test.

De ATEX-conformiteit wordt aan het einde van het certificeringsproces bevestigd door een certificaat waarmee de fabrikant het product op de internationale markt kan verkopen. Het apparaat kan worden gelabeld met het ATEX-logo en is daarom toegestaan voor gebruik in een specifieke potentieel explosieve omgeving.

Praktische implementatie van ATEX in het bedrijf

Bedrijven waar in explosiegevaarlijke omgevingen wordt gewerkt, dienen zich op de hoogte te stellen van de ATEX-richtlijn om explosiebeveiliging wettelijk te implementeren.

Er kunnen verschillende trainings- en bewustmakingsmaatregelen worden genomen om werknemers te informeren over de ATEX-richtlijnen. Deze omvatten

  • Betrokkenheid van het personeel: het actief betrekken van de werknemers bij de implementatie van de ATEX-richtlijnen om hun begrip en acceptatie te vergroten.

  • Scholing en bewustmaking: door middel van voortdurende scholing, workshops en voorlichting worden werknemers bewust gemaakt van de ATEX-richtlijnen, het belang van explosieveiligheid en de speciale vereisten in explosiegevaarlijke omgevingen.

  • Effectieve communicatie: Duidelijke en begrijpelijke communicatie van veiligheidsrichtlijnen en -procedures om ervoor te zorgen dat werknemers het belang van de ATEX-richtlijnen begrijpen en deze correct kunnen toepassen.

  • Regelmatige inspecties: Organiseer frequente beoordelingen en audits om te controleren of de ATEX-richtlijnen worden nageleefd en zorg ervoor dat werknemers voldoende worden geïnformeerd en opgeleid.

Deze maatregelen dragen ertoe bij dat werknemers de ATEX-richtlijnen beter begrijpen en dat de voorschriften in explosiegevaarlijke omgevingen worden nageleefd.

Veelgestelde vragen over ATEX (FAQ)

Hieronder vindt u veelgestelde vragen over de ATEX-richtlijnen en de etikettering van apparaten in explosiegevaarlijke omgevingen.

Wat is de ATEX-richtlijn?

De ATEX-richtlijn is een verzameling EU-voorschriften die veiligheidsnormen definiëren voor apparatuur en werkomgevingen in omgevingen waar ontploffingsgevaar kan heersen. De richtlijn is bedoeld om de bescherming van personen en apparatuur te waarborgen in omgevingen waar explosiegevaar bestaat door ontvlambare gassen, dampen of stof. De richtlijn bevat voorschriften voor de etikettering van apparatuur, de noodzakelijke veiligheidsmaatregelen en de certificatieprocedures. De richtlijn bestaat uit twee delen: de ATEX-productrichtlijn (2014/34/EU) voor fabrikanten en de ATEX-bedrijfsrichtlijn (1999/92/EG) voor systeembeheerders. Als het product voldoet aan de ATEX-richtlijn, mag het binnen de Europese Unie worden verkocht.

Wat is ATEX-certificering?

De term ATEX is afgeleid van de Franse uitdrukking “Atmosphères Explosibles”. Als apparaten of machines voorzien zijn van een ATEX-certificaat, betekent dit dat ze geschikt zijn voor gebruik in omgevingen met explosiegevaar.

Wanneer moet de ATEX-richtlijn worden toegepast?

Conformiteitsbeoordeling en CE-etikettering in overeenstemming met de ATEX-richtlijn zijn verplicht voor elektrische en niet-elektrische apparatuur die wordt gebruikt op plaatsen waar ontploffingsgevaar kan heersen. Deze maatregelen bevestigen de conformiteit van de producten met de ATEX-vereisten en maken het mogelijk ze op de EU-markt te brengen. De verantwoordelijkheid voor het voldoen aan de richtlijn en de essentiële gezondheids- en veiligheidseisen ligt bij de fabrikant.

Welke producten zijn vrijgesteld van de ATEX-richtlijn?

De ATEX-richtlijn is niet van toepassing op

  • Persoonlijke beschermingsmiddelen

  • Producten bedoeld voor gebruik in een huishoudelijke of niet-commerciële omgeving

  • Medische producten

  • Producten of apparaten en beveiligingssystemen die explosieve stoffen of onstabiele chemische stoffen bevatten.

Voor welke sectoren en bedrijfstakken zijn de ATEX-richtlijnen relevant?

De ATEX-richtlijn is een belangrijk referentiepunt voor industrieën die werken met ontvlambare of explosieve stoffen. Dit geldt voor belangrijke sectoren zoals de:

  • de chemische industrie

  • de bouwindustrie

  • de metaalverwerkende industrie

  • de landbouw,

  • de houtindustrie en

  • raffinaderijen die werken met ruwe olie of biogas in het bijzonder.

Welke ATEX-zones zijn er?

De ATEX-zones delen gebieden in op basis van de aanwezigheid van een explosieve atmosfeer in gas Ex-zones (0, 1, 2) en stof Ex-zones (20, 21, 22). De indeling in categorieën helpt bij het identificeren van gevaarlijke gebieden en het bepalen van geschikte apparatuur. Zone 0 of 20 kenmerkt de permanente aanwezigheid, zone 1 of 21 de incidentele aanwezigheid en zone 2 of 22 de normale afwezigheid of slechts kortstondige aanwezigheid van een explosieve atmosfeer.

Is ATEX Zone 2 intrinsiek veilig en wat betekent ATEX Zone 22?

ATEX-zone 2 wordt niet als intrinsiek veilig beschouwd. Onder normale bedrijfsomstandigheden is het onwaarschijnlijk dat er in ATEX-zone 22 een explosieve atmosfeer ontstaat die bestaat uit een mengsel van lucht en brandbare stofdeeltjes. Als dit toch gebeurt, zal het zelden voorkomen en slechts voor korte tijd. Volgens de ATEX-richtlijn is zone 22 gecategoriseerd als een gebied met een gemiddeld risico op de aanwezigheid van ontvlambare stoffen in de vorm van poeder of stof die explosief kunnen zijn. De etikettering van apparaten voor zone 22 vereist maatregelen om ontstekingsbronnen tijdens normaal bedrijf te voorkomen en wordt gemarkeerd met de symbolen Gc of Dc.

ATEX-etikettering: veiligheid en conformiteit in omgevingen met ontploffingsgevaar

De ATEX-richtlijnen spelen een belangrijke rol bij het waarborgen van de conformiteit en veiligheid van apparaten en beveiligingssystemen. Regelmatige training van personeel en de juiste etikettering van apparaten die in een potentieel explosieve omgeving worden gebruikt in overeenstemming met deze richtlijnen zijn cruciaal voor een veilige werkplek en het voorkomen van explosies. Voor de aanschaf van ATEX-gecertificeerde producten bent u in de Denios online shop aan het juiste adres. We bieden ook gespecialiseerde artikelen en casestudy's die u kunt downloaden.

Wij helpen u graag!

Of het nu telefonisch, via e-mail of persoonlijk bij u ter plaatse is - wij helpen en adviseren u graag. Neem contact met ons op.

Gratis deskundig advies 03 312 00 87

Soortgelijke berichten

Laden...
i

De technische informatie op deze pagina is met zorg en naar ons beste weten en overtuiging samengesteld. Niettemin kan DENIOS B.V. geen enkele garantie of aansprakelijkheid aanvaarden, contractueel, rechtmatig of anderszins, voor de actualiteit, volledigheid en correctheid, noch jegens de lezer, noch jegens derden. Het gebruik van de informatie en inhoud voor eigen of derde doeleinden is dan ook voor eigen risico. Neem in ieder geval de plaatselijk en actueel geldende wetgeving in acht.

Menu
Aanmelden
Wij adviseren u graag!

Bel ons of mail naar info@denios.be en wij helpen u graag verder.

Ma t/m Do: 08:00 - 17:00 | Vrij: 08:00 – 16:00

Let op: vanwege de feestdagen kan het zijn dat uw bestelling later geleverd wordt dan u van ons gewend bent. Wij bedanken u voor uw begrip.