Veilig onderzoek naar kathodematerialen
De wereldwijde productie van batterijcellen zal de komende jaren aanzienlijk blijven toenemen. Deze toename zal gepaard gaan met innovaties in de chemie van kathodecellen, aangezien de kathode een centraal onderdeel is van lithium-ionbatterijcellen. Onderzoek naar het celmateriaal vereist de omgang met zware metalen zoals kobalt, dat vanwege zijn giftigheid uitgebreide veiligheidsmaatregelen voor werknemers vereist.
Op het gebied van batterijproductie moeten onderzoeks- en ontwikkelingsteams daarom niet alleen innovatieve processen ontwikkelen, maar er ook voor zorgen dat deze plaatsvinden in een omgeving die de veiligheid van werknemers tegen de potentiële gevaren van deze materialen garandeert. Sonplas, een specialist in gespecialiseerde machines, is ook geconfronteerd met deze uitdaging. Het bedrijf ontwikkelt en levert op maat gemaakte assemblage- en testsystemen voor de auto- en luchtvaartindustrie, die worden gebruikt op gebieden als elektromobiliteit, waterstoftechnologie, brandstofinjectie, R&D en batterijproductie. Naast de assemblage van rotors, omvormers en andere componenten voor elektrisch aangedreven auto's en commerciële voertuigen, is Sonplas betrokken bij de assemblage en het testen van batterijmodules en de productie van batterijcellen voor zowel automotive als niet-automotive toepassingen.
Naar aanleiding van nieuwe klantprojecten op het gebied van batterijproductie had de onderzoeks- en ontwikkelingsafdeling van Sonplas werkprocessen nodig voor zowel de complete batterijcel als het elektrodemateriaal, inclusief belangrijke stappen zoals lasersnijden. Tijdens een risicobeoordeling onderkende het bedrijf het potentiële gevaar van giftige batterijcomponenten: Bij mechanische scheidingsprocessen van het kathodemateriaal bleek giftig stof vrij te komen. Op celniveau werd de uitstoot van giftige dampen (elektrolyt) vastgesteld tijdens de demontage van afgewerkte batterijcellen. Daarom moesten er beschermende maatregelen worden genomen om het risico tot een minimum te beperken.
Volgens de Technische Regels voor Gevaarlijke Stoffen “Beschermende Maatregelen” (TRGS 500) is een belangrijk principe bij het bepalen van beschermende maatregelen dat de mogelijkheid van vervanging door stoffen of mengsels met een lager gezondheidsrisico eerst moet worden onderzocht en geprioriteerd. Als deze mogelijkheid niet voorhanden is, hebben technische maatregelen voorrang op organisatorische en persoonlijke beschermingsmaatregelen of gezondheidsmonitoring op het werk. Dit principe staat ook bekend als het STOP-principe (vervanging, technische beschermingsmaatregelen, organisatorische beschermingsmaatregelen, persoonlijke beschermingsmiddelen).
Omdat de vervangingsoptie niet langer beschikbaar was, verduidelijkte Sonplas de vereisten voor de werkplek aan de hand van informatie uit de veiligheidsinformatiebladen van de batterijcomponenten en onderzoek in relevante richtlijnen.
De keuze voor DENIOS als leverancier was gebaseerd op een zoektocht op internet, aanbevelingen en bestaande kennis van het bedrijf. Sonplas legde vooral de nadruk op een korte levertijd en besloot de apparatuur aan te schaffen bij een fabrikant die het hele projectproces voor zijn rekening zou nemen. Na een grondige kosten-batenanalyse besloot het bedrijf de apparatuur van Denios te kopen. Het belangrijkste voordeel was dat het systeem al ontwikkeld, getest en met succes gebruikt was in vergelijkbare toepassingen. Van bijzonder belang was de bevestiging van de naleving van de grenswaarden voor beroepsmatige blootstelling bij het hanteren van de giftige kathodematerialen.
DENIOS heeft een demontage- en testtafel voor lithiumbatterijen en celmaterialen ontwikkeld die de hoogste veiligheidsnormen garandeert: de VARIO-Flow Li-Ion werktafel. De verontreinigingsdetectie bereikt een beschermingsniveau tot en met OEB 4 (1-10 µg/m³), waardoor bijvoorbeeld kan worden gewerkt met kathodematerialen die zware metalen bevatten - een veelvoorkomend onderdeel van lithiumbatterijcellen.
Voor Sonplas werd de DENIOS-werktafel aangepast aan de werkprocessen van de klant om hun efficiëntie en veiligheid te garanderen. Er werd bijvoorbeeld een aanpassingsgebied gecreëerd voor een transportrek aan de klantzijde. Een scherm aan de voorkant zorgt voor persoonlijke bescherming in overeenstemming met OEB 4 en onderschept rondvliegende onderdelen in geval van een ongeluk. Er werd ook een stortkoker geïnstalleerd om restmateriaal in het werkgebied veilig af te voeren. Om een perfecte functionaliteit te garanderen, werd een monitoringsysteem voor de toevoer- en afvoerlucht toegevoegd.
De integratie van het DENIOS detectiesysteem voor schadelijke stoffen zorgt voor een veilige en efficiënte verwerking van giftige kathodematerialen in onderzoek en ontwikkeling bij Sonplas.
Voor Sonplas was het belangrijk om ongecompliceerd en snel technisch advies te krijgen, zelfs na de aankoop, vooral tijdens de inbedrijfstelling. Denios wordt positief benadrukt, vooral voor de professionele en snelle projectuitvoering zonder noemenswaardige problemen of obstakels. De succesvolle samenwerking benadrukt het belang van expertise, betrouwbaarheid en snelle ondersteuning bij de implementatie van dergelijke veiligheidskritische systemen.
Bel ons of mail naar info@denios.be en wij helpen u graag verder.
Let op: vanwege de feestdagen kan het zijn dat uw bestelling later geleverd wordt dan u van ons gewend bent. Wij bedanken u voor uw begrip.